Шукати в цьому блозі

пʼятницю, 23 вересня 2022 р.

Цивілізаційна війна чи війна цивілізацій?

 https://civilizationwar5.blogspot.com/2022/09/blog-post.html

Цивілізаційна війна чи війна цивілізацій?
"Велич - не випадковість, а вибір!"

Багато воєн, які точилися у світі протягом тисячоліть існування людства, засвідчують правильність тези соціолога Чарльза Тіллі  - "Війна породжує державу, а держава породжує війну".

Та серед цих воєн були й такі, які породжували не лише, і не стільки державу, - вони породжували цивілізацію!

Прикладом такої війни є війна між Римом і Карфагеном, або ж війна за незалежність між Британією та її північноамериканськими колоніями. В першому випадку постала Римська цивілізація, а в другому - та, яку, зазвичай, називаємо Американською.

Сьогодні ж ми, українці, є очевидцями і учасниками ще однієї цивілізаційної війни. Цю війну багато хто називає війною за Незалежність України. Та масштаб цієї війни є значно більшим. Це не регіональний конфлікт. Це подія глобального масштабу, яка переформатовує світ.

Україну часто називали (і називають) перехрестям цивілізацій, країною фронтиру, околицею цивілізованого світу, країною на розламі і т.д. Жодне з цих визначень не є ні повним, ні правильним.

Україна є осердям нової цивілізаційної платформи і саме в цьому і є секрет її незнищенності попри потуги її ворогів протягом тисячоліть.

Українці є засновниками цієї цивілізації, а її межі виходять далеко за кордони України. Вже сьогодні ми впевнено можемо сказати, що до розбудови цієї нової цивілізації можуть долучитися Польща, Литва, Словаччина, Чехія, Хорватія, а в недалекій перспективі долучаться Білорусь, Молдова та інші країни Центрально-Європейського регіону.

Тому погоджуючись з тим, що російсько-українська війна - це цивілізаційна війна, ми, однак, не погоджуємося з тим, що це війна між Західною та Східною цивілізаціями.

Війна України проти москвинської орди є війною за майбутнє Центрально-Європейської цивілізації!

Постання такої цивілізації - це смертний вирок четвертій спробі росіян-московитів реалізувати власний цивілізаційний проект. "Русскій мір" помре ненародившись, як і попередні проекти Івана Грозного, Петра І та Лєніна-Сталіна. Саме тому російська верхівка так ненавидить Україну і так прагне її знищити.

Сьогодні не тільки ми і наші союзники, не тільки наші вороги, а й решта світу починають розуміти, що Україна - це та країна, де б'ється серце нової цивілізації!


Немає коментарів:

Дописати коментар

Цивілізаційна війна чи війна цивілізацій?

 https://civilizationwar5.blogspot.com/2022/09/blog-post.html Цивілізаційна війна чи війна цивілізацій? "Велич - не випадковість, а виб...