Шукати в цьому блозі

вівторок, 20 вересня 2022 р.

5-а РЕСПУБЛІКА

  5-а РЕСПУБЛІКА

Україна проходила різні історичні етапи свого республіканського становлення.

Зародження республіканської традиції ми бачимо ще в часи т.з. Київської Русі або ж України-Руси. Київ, Псков Новгород, Чернігів та інші міста демонстрували багато ознак республіканського правління.

Князь не мав абсолютної влади і міг бути зміщений, якщо так вирішить Віче. По суті, він виконував функції подібні до функцій Президента США, зкрема:
  • керував урядом;
  • відповідав за безпеку країни (був верховним головнокомандувачем, а військом безпосередньо керував воєвода - головнокомандувач ЗС);
  • відповідав за зовнішню політику;
  • виконував функції верховного суду.
1-а українська республіка сформувалася в козацькі часи.

2-а українська республіка проіснувала недовго. В різних своїх "іпостасях" вона постала в 1917 році і остаточно була знищена більшовиками в 1927 році.

3-я республіка з'явилася після Другої Світової війни в момент створення ООН. УРСР, як складова СРСР, набула ознак міжнародного суб'єкта і була визнана світовим співтовариством як засновник Організації Об'єднаних Націй. Проіснувала до 1991 року.

4-а українська республіка була проголошена 24 серпня 1991 року. Юридично вона існує й досі. Світоглядно це була пострадянська олігархічна республіка.

5-а українська республіка народилася на Майдані в 2014 році і формується у війні за Незалежність з москвинським агресором. Вона ще має завершити своє світоглядне та юридичне оформлення.


  • Суб'єктом, який творить 5-у Республіку, є українська нація.
  • Українську націю творять український народ та інші народи і діаспори України.
  • Громадяни України - представники української нації, статус і права яких визначаються мірою взятих на себе публічних обов'язків.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Цивілізаційна війна чи війна цивілізацій?

 https://civilizationwar5.blogspot.com/2022/09/blog-post.html Цивілізаційна війна чи війна цивілізацій? "Велич - не випадковість, а виб...